Thursday, August 28, 2008

Jumlah RM diperlukan sekiranya kita diberhentikan kerja?

Pada umumnya, ramai daripada kita merasa berada dalam situasi 3S (Senang, Selesa & Selamat) dan stabil kerana kononnya mempunyai pekerjaaan yang tetap di syarikat yang kukuh.

Tetapi, ramaikah di antara kita akan menyedari sekiranya suatu hari nanti kita akan diberhentikan kerja. Adakah kita boleh survive untuk selama 3, 6 dan 9 bulan lagi sementara dapat kerja baru yang tetap????

Dalam perancangan kewangan, kita perlu menyediakan reserve sekurang-kurangnya 9 bulan untuk backup plan & simpanan 9 bulan sebelum kita mula melabur. Adalah lebih selamat sekiranya kita boleh menyediakan reserve 12 bulan ke atas. Ini bermakna, sekiranya apa-apa berlaku kepada diri kita, kita boleh survive tanpa bekerja untuk selama beberapa bulan.

Banyak peristiwa dan kejadian yang berlaku kepada mereka yang tiada mempunyai simpanan dan diberhentikan kerja....... biasanya psikologi mereka agak tertekan dan susah untuk memberi tumpuan kepada pekerjaan. Ini terjadi kebanyakkan mereka tidak boleh melunaskan bil-bil dan pinjaman-pinjaman yang tertunggak. Keadaan ini, tidak pula terjadi kepada mereka-mereka yang mempunyai reserve backup plan, tekanan perasaan agak kurang dan konsentrasi kerja pada tahap boleh diuruskan.

Untuk mengetahui berapa banyak yang diperlukan, kita boleh menggunakan pengiraan ringkas seperti berikut:

Total Expenses Sebulan X 9 bulan backup plan.

Sekiranya Total Expenses kita sebanyak RM2,000 sebulan, maka backup plan dan simpanan kita selama 9 bulan adalah sebanyak RM18,000. Setahun adalah sebanyak RM24,000.

Jadi, tanya sendiri pada diri kita hari ini.....adakah kita sudah mempunyai simpanan sebanyak itu ketika ini?

Apa yang kita perlu lakukan hari ini adalah merancang kerana tanpa perancangan kita sebenarnya merancang untuk gagal.....Tanda-tanda Masalah Kewangan

No comments: