Friday, May 7, 2010

GST 1 Malaysia

Lama juga BUW tidak memaparkan artikel baru untuk semua. Hari ini BUW ingin berkongsi maklumat tentang GST.Apakah GST? GST ialah Government Service Tax yang dikenakan ke atas pemegang-pemegang kad kredit, “Charge Card”, dan lain-lain kad yang seangkatan dengannya sebanyak RM50 (ellleeehhh!!!! sikit jer tu…. itu pon nak berkira ker?) ke atas setiap kad yang dimilikinya.

.

Pemegang-pemegang kad kredit wajib membayar tax tersebut di mana tax yang dikenakan ini tidak boleh dielak oleh penggunanya.


Sekiranya, anda mempunyai 2 kad kredit, Visa & Mastercard untuk satu bank yang sama di mana kredit limitnya bergabung, jadi anda perlu membayar GST untuk 2 kad tersebut iaitu sebanyak RM100. Bayangkan sekiranya anda memiliki 5 kad kredit, jadi, RM250 perlu dibayar, kalau 10 kad, 15 kad? (Banyak-nya kad!!! gila kad ke apa…?).

.
Tahukah anda, bahawa bank akan kreditkan bayaran sebanyak RM50 sebaik sahaja permohonan kad kredit atau charge card anda itu diluluskan oleh setiap bank mengikut tarikh "Statement date"? Manakala, anda perlu jelaskan sebelum "Due Date". Jika tidak berlaku, interest akan dikenakan ke atas RM50 itu. (compounded interest akan berlaku ke atas principle setiap bulan) Jadi, siapa bijak di sini?


Itu tidak termasuk lagi dengan Annual Service Charge sebanyak RM70 untuk setiap kad kredit.

.

Persoalan, perlukah anda memiliki Kad Kredit atau Charge Card untuk diri anda? Tepuk dahi Tanya hati…..

.

.

Ingat!!! Kredit Card atau Charge Card bukan alat untuk anda berhutang. Tetapi, ia adalah satu alat kewangan untuk mengawal Cash flow anda.

.

Sekiranya anda tidak tahu menggunakannya, jangan nak mencuba-cuba menggunakanya….. (tidak salah lagi jika ramai orang mengatakan bahawa Kad Kredit adalah along terhormat)
Rakyat Malaysia malas menabung

No comments: