Friday, April 13, 2012

Apa yang Anda Perlu Tahu Pasal Duit ?

Anda barangkali kadang-kadang keliru apabila disebut pasal duit.  • Buat duit ?

  • Berapa duit ada ?

Selalunya anda tahu macam mana nak buat duit. Iaitu mempunyai pendapatan. Mencari pekerjaan yang boleh memberikan pendapatan bulanan. Buat bisnes yang boleh berikan pendapatan sampingan.


Income


1. Dapat duit gaji bulan-bulan itu adalah income.


2. Dapat duit sewa dari rumah itu adalah income.


3. Dapat dividen dari saham itu adalah income.


4. Dapat royalti dari penulisan buku, lirik dan sebagainya adalah income.


5. Dapat pendapatan dari hasil jualan bisnes juga adalah income.Tapi bila anda ditanya berapa duit anda ada ? Ia merujuk kepada …


Berapa simpanan dalam akaun bank anda?


Berapa nilai duit dalam Tabung Haji?


Berapa banyak duit dalam ASB ?


Berapa ringgit nilai saham yang anda pegang ?Ia adalah….


Aset


Kalau jumlah perbelanjaan bulanan anda adalah RM 2,000 sebulan dan anda mempunyai RM 10,000 dalam akaun bank. Ia bermaksud anda mempunyai simpanan yang bersamaan kos kehidupan anda selama 5 bulan.10 tahun dulu, anda membeli rumah teres 2 tingkat dengan harga RM 180,000. Sekarang pasaraya Jusco hanya 1km dari rumah anda. Nilainya kini meningkat menjadi RM 280,000. Tetapi disebabkan rumah nilainya tidak berapa nak cair (liquid), jadinya nilai RM 280,000 itu hanyalah anggaran sahaja. Duit dalam tangan anda yang sebenar hanya diketahui selepas rumah tersebut dijual.Begitu juga dengan saham. Saham amanah. Selagi mana pegangan saham anda belum dijual, ia hanya berbentuk paper profit atau paper loss sahaja. Real profit atau real loss hanya bila anda jual pegangan saham anda.Tetapi ramai orang selalu lupa satu perkara. Dan saya mahu anda untuk sentiasa ingat


Aliran Tunai (Cashflow) ini adalah komponen yang paling penting.


Yang menghubungkan antara buat duit dan berapa duit yang anda akan ada. Yang akan menentukan berapa banyak aset yang akan ada untuk tahun-tahun akan datang.


Buat duit banyak pun, tapi tidak jaga aliran tunai, maka akhirnya tidak akan ada duit dalam tangan.RM 10,000 (pendapatan)
-RM 11,000 (perbelanjaan)
(RM 1,000) (tiada duit dalam tangan)Jadinya, aliran tunai anda adalah negatif.Anda perlu jadikan ia begini…RM 2,000 (pendapatan)
-RM 1,500 (perbelanjaan)
RM 500 (duit dalam tangan)Jadinya, aliran tunai anda adalah positif.Dan cara yang termudah untuk hasilkan keadaan begini adalah pay yourself first.RM 2,000 (pendapatan)
-RM 500 (duit dalam tangan)
RM 1,500 (perbelanjaan)Amalkan sampai mati.Jadi, sampai bila-bila pun anda tidak akan short duit pada hujung bulan. Malah, anda akan tinggalkan anak-anak anda dan isteri anda dalam keadaan yang tidak meminta-minta sebab simpanan anda mencukupi untuk mereka. Kalau sudah ada takaful maka mereka boleh dapat lagi lebih. Senang anak-anak nak sambung pelajaran ke universiti walaupun anda sudah tiada nanti.Jadi, bila anda sudah faham. Maka bila nak terlibat dalam pelaburan hartanah maka anda cuma tiru formula yang sama.RM 1,000 (pendapatan sewa)
-RM 750 (installment bank + kos lain)
RM 250 (duit dalam tangan)Jadi aliran tunai untuk pelaburan rumah anda adalah positif.Itulah jenis pelaburan yang mesti anda buat.


Untuk bisnes pula …


RM 10,000 (jualan)
-RM 4,500 (kos bisnes)
RM 5,500 (duit dalam tangan)Jadinya, bisnes anda akan terus maju dan maju. Sebab untungnya besar. Aliran tunai anda jaga. Tak perlu meminjam. Boleh guna duit yang ada dalam tangan untuk buat pelaburan bisnes yang lain macam nak tambah cawangan. Cawangan bisnes. Bukan cawangan lain ye.. JUntuk sahamRM 10,000 (modal)
-RM 600 (dividen / keuntungan bersih selepas jualan)
RM 10,600 (nilai portfolio yang baru)Jadi ini yang anda perlu tahu pasal duit.


Pendapatan Aset.


Aliran tunai.


Walaupun pendapatan anda kecil, tetapi anda jaga aliran tunai, maka aset akan akan terus berkembang.


Tetapi sekiranya anda berpendapatan besar sekalipun, tidak jaga aliran tunai, maka anda tidak akan ada aset.


Dan yang lebih baik adalah, anda ada pendapatan besar, jaga aliran tunai, maka anda akan jadi jutawan.


Amacam ?


Untuk situasi anda, apa yang perlu anda buat segera ?


Tambah pendapatan ?


Kawal aliran tunai ?


Atau kedua-duanya sekali ?Siapakah Yang Perlukan Perancang Kewangan?


No comments: